بسیاری از علاقه مندان به ورزش میدانند که یوگا، لزوما جامعترین و فراگیرترین ورزش موجود نیست. گرچه این ورزش لزوما بیشترین بازدهی را از نظر قدرتی، عضلانی، و یا سلامت قلب و عروق دارا نیست، با این حال با تمرینات مختلف خود میتواند بر بدن افرادی که این ورزش را به عنوان وسیلهای برای دستیابی به اهداف فیزیکی و روحی خود برگزیدهاند، تاثیرات فیزیکی و در عین حال روحی مناسبی بگذارد.
یوگا چیست؟
کلمه یوگا (yoga)، در واقع از یوگای هندی برگرفته شده و ریشه تاریخی آن در اصل، از کلمه هندی- اروپایی یوگ (yeug) به معنی “اتحاد” و یا “به هم پیوستن” گرفته شده است.
سبکهای شرقی و غربی
یوگای کلاسیک محدوده شرقی، از یک روش قدیمی هندو الهام گرفته شده است. این یوگا، از ترکیب آسانا (تمرینات و حالتهای فیزیکی)، پرانایاما (تکنیکهای تنفس)، و مدیتیشن تشکیل شده و میتوان گفت به طور کلی برای هدایت افراد به سمت آرامش ذهنی و روشنگری معنوی طراحی شده است. هدف از انجام یوگا برای هندوها و بوداییها، ارتباط زیادی با خلق یک “غنیمت یوگایی” نداشته و بیشتر برای اتحاد با برهمن (ابدی یا مطلق) و آتمن (خود واقعی افراد) طراحی و انجام میشود. درست است که یوگا یک مذهب نیست، اما بسیاری از پیروان این ورزش روحی، از آن برای غنیسازی ذهنی و معنوی خود استفاده میکنند.
از طرفی، سبکهای یوگای مدرن غربی، به طور کلی به عنوان مجموعهای از تمرینات صرفا فیزیکی برای ایجاد انعطافپذیری و تقویت قدرت بدنی مورد استفاده قرار میگیرند.
تاریخچه یوگا
یوگا را میتوان با تمدنهای هندو- ساراسواتی (Indus-Sarasvati) در کشور هند و تا 5000 سال قبل از زمان حاضر پیوند داد.
گفته میشود که یک معلم هندو با نام پاتانجلی (Patanjali)، اولین اصول یوگا را در متون مقدس دینی با نام یوگا سوترا (Yoga Sutra) ثبت کرده است. بسیاری از اشکال مختلف یوگا از آن زمان تاکنون تا حد بالایی توسعه یافته و هر یک از آنها بر عرصه جدیدی از توسعه شخصی تمرکز نمودهاند.
هاتا یوگا (Hatha yoga)، یکی از سبکهای شناختهشده و معروف یوگا میباشد. این سبک در سال 1920 و به لطف تی کریشمانچاریا (T. Krishnamacharya) به غرب آمده و امروزه یکی از محبوبترین سبکهای یوگا به شمار میرود.
چرا یوگا مهم است؟
الف) یوگا، محبوبیت بالایی دارد.
تعداد افرادی که در ایالات متحده از تمرینات یوگا استفاده میکنند، نسبت به سال 1998 بیش از دو برابر افزایش یافته و از 7 میلیون به 15 میلیون نفر رسیده است.
در سال 2008، در حدود 5 درصد از کسب و کارهای ایالات متحده، یوگا را در محل کار به کارکنان خود ارائه میدادند. و امروزه، تقریبا 75 درصد از باشگاههای سلامتی ایالات متحده، آموزش یوگا را به مراجعهکنندگان عرضه میکنند.
در قسمت دوم این نوشته به فواید و تاثیرات یوگا بر سلامتی اشاره خواهیم کرد.
آشنایی با ژاکتهای راحت و پاییزی یوگا در رومیس پلاس